Een ei gezonder dan je denkt

eieren en gezondheidIn onze keuken zijn eieren niet meer weg te denken.
We gaan standaard uit, dat we dan kippeneieren bedoelen.  Dit terwijl er nog andere soorten zijn die we door veel mensen gewaardeerd worden, zoals eendeneieren, kwarteleieren en struisvogeleieren.

In dit artikel ga ik eens in op het ei in onze keuken.

  • Is een ei gezond?
  • Hoe moet je het bewaren?
  • En wat zijn de misverstanden over het ei.

 

Is een ei gezond?

Een ei is grote bron van eiwit. Daarnaast bevatten eieren oververzadigde vetten (=goede vetten) en een klein beetje hoolhydraten.
De gele eierdooier bevat de meeste voedingstoffen, zoals  verschillende vitamines, foliumzuur, zink en ijzer. Hierdoor is een ei een prima vleesvervanger.

En als je de dooier weggooit, is een ei ook nog eens erg caloriearm. Eieren passen prima in een dieet als je er niet meer dan 3 per week eet.

Verschil tussen een bruin ei en een wit ei?

verschillende kleuren eierenEr zijn verschillende soorten eieren en op de verpakking zie we ook verschillende aanduidingen.
Is een bruin ei gezonder (net als bij bruin volkoren brood)?
De kleur van de eierschaal zegt niks over de smaak en gezondheid. Het is het ras van de kip dat bepalend is voor de kleur.

 

 

 

De stempels op een ei geven de herkomst aan 0 NL 12345.

Het eerste getal staat voor:

  • 0 = biologisch
  • 1 = uitloop
  • 2 = scharrel

De letters geven de landcode

En de derde  reeks cijfers het bedrijf waarvan het ei afkomstig is.

Ei in de koelkast?

Houd er rekening me dat een ei snel geur opneemt van andere producten in de koelkast.
Een ei kun je rond de 28 dagen bewaren. Maar let dus op andere producten, zoals kaas die sterk ruiken.

Met de drijftest kun je bepalen of een ei niet bedorven is. Pak een schaal met water en leg je ei er in. Blijft het ei drijven, dan moet je het niet meer eten.

 

Een ei hoort er bij

Een ei op zijn tijd is dus erg gezond. Zeker in combinatie met veel sporten zijn eieren een prima voedingsbron van eiwitten om te herstellen.
Ook is er een maatschappelijke trend van minder vlees. Ook als vleesvervanger is een ei een prima keuze.
Als je dan ook nog kiest voor een biologisch ei, dan ben je ook nog een diervriendelijk bezig.

Kortom een ei hoort er toch echt bij.

 

Auteur: Sandra Gubbels
Gebruikte informatiebronnen:
Productschap eieren
Voedingscentrum over eieren

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*