Energie (verbruik)

Energie (verbruik)

De eenheid voor energie is kilowattuur (kWu).  Je ziet deze eenheid ook terug op veel energielabels  die standaard worden mee geleverd bij een nieuw huishoudelijke apparaat.
Maar wat betekent een kilo watt uur nu precies? Hoelang kun je er  mee doen? ….en wat kost het eigenlijk?

Wat is 1 kilo Watt uur (kWu)?

energielabel-koelkast-kwuOm 1 kWh te verbruiken moet een machine met een constant vermogen van 1 kW (kilowatt) 1 uur werken. Bij koelkasten en vrieskisten is dit makkelijk te berekenen, omdat deze apparaten altijd aanstaan.

In het voorbeeld hiernaast zie je bijvoorbeeld 280 kwu staan. Dit betekent dus dat dit apparaat 280 kWu aan energie verbruikt per jaar.

Wat kost 1 Kilo Watt uur?

Vandaag de dag (dec 2016) kost één kWu rond de 20 cent. Dit is inclusief energiebelasting , verschillende opslagen en BTW.  De accijnzen op energie maken een groot deel van de prijs uit. Een kale kWu kost namelijk rond de 7 cent!

Maar goed als je weet wat een kWu kost, kan kun je ook gemakkelijk de jaarlijkse energiekosten berekenen. In het voorbeeld van het energielabel: 280 kWU x 0,20 cent = 56 euro.

Hiermee kun je ook gemakkelijker berekenen of het interessant is om zuinigere apparaten te kopen.

 

Energieklasse op het label

Op het energielabel is al vaak kritiek geuit.  Het is voor fabrikant verplicht om het energielabel te verstrekken. Wat het verwarrend maakt is dat het label is voorzien van  de letters A+++ tot en met D.  Als je denkt dat je met een koelvriescombinatie met het label A een zuinig keuze maakt, dan heb je het mis.  Voor koelkasten en vriezers geldt bijvoorbeeld dat A+ de minst zuinige klasse is voor apparaten die nieuw op de markt worden gebracht.  Dit maakt het lastig om het label te lezen en de interpreteren.

 

Bespaartips die je zelf kunt doen

 

 

Auteur: Gijs Franssen
Gebruikte informatiebronnen:
Energie en bespaartips
Energielabel leren lezen

 

0 reacties op “Energie (verbruik)
1 Pings/Trackbacks voor "Energie (verbruik)"
  1. […] Natuurlijk zijn de zuinigste modellen koelkasten en vriezers duurder in de aankoop. Of je de meerprijs er uithaalt kun je uitrekenen door het verschil  kWu om te rekenen naar euro’s. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*