Koelkast met vriezer

Koelkast met vriezer

koelkast-informatiebronnenDe koelkast en de vrieskist zijn de huishoudelijke apparaten die de hele dag aan staan. Lange tijd waren dit de grootste energie verslindende apparaten in elk huishouden. De laatste jaren hebben fabrikanten veel aandacht gehad om het energieverbruik van de koelkast met vriezer terug te brengen.

Dit heeft geleid tot zeer zuinige A++ of zelfs A+++ koelkasten, waarmee de energiekosten voor een gemiddeld huishouden tot meer dan de helft zijn terug gebracht.

Uit een enquête van MediaMarkt blijkt dat de populairste modellen zijn:

  1. koel vriescombinatie
  2. tafelmodel koelkast
  3. amerikaanse koelkast

Alle modellen zijn verkrijgbaar als inbouw of als vrijstaand model.

In Nederland zijn de meest verkochte merken:

Tips om je eten te bewaren

De meeste koelkast worden vanuit de fabriek standaard niet koud genoeg ingesteld. Het voedingscentrum adviseert om je koelkast in te stellen op 4 °C .
Op deze temperatuur groeien bacteriën groeien minder snel en is je eten dus langer houdbaar. Wil je weten of jouw koelkast goed is afgesteld.  Met een koelkastthermometer kun je zelf de temperatuur meten.

Daarnaast is aan te raden, eten zo snel mogelijk weer terug in de koelkast te zetten. In een warmere omgeving groeien bacteriën veel sneller.
Iets dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.

 

Energieklasse en verbruik

Bij elke koelkast wordt verplicht het energielabel meegeleverd. De minst zuinige koelkasten die je vandaag de dag kunt kopen hebben het A label en de zuinigste exemplaren zijn voorzien van een A+++ energielabel.

Natuurlijk zijn de zuinigste modellen koelkasten en vriezers duurder in de aankoop. Of je de meerprijs er uithaalt kun je uitrekenen door het verschil  kWu om te rekenen naar euro’s.

verklaring energielabel uitgelegd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: Gijs Franssen

Gebruikte informatiebronnen:
Consumentenbond en tips
Amerikaanse koelkast A++ energielabel
Uitleg over energielabel van je koelkast


Getagd met , ,
0 reacties op “Koelkast met vriezer
1 Pings/Trackbacks voor "Koelkast met vriezer"
  1. […] kWh te verbruiken moet een machine met een constant vermogen van 1 kW (kilowatt) 1 uur werken. Bij koelkasten en vrieskisten is dit makkelijk te berekenen, omdat deze apparaten altijd […]