Traplift kopen? Lees hier alles over de traplift

Traplift kopen? Lees hier alles over de traplift

Ben je niet meer goed ter been en heb je moeite om jezelf voort te bewegen? Dan is het niet alleen lastig om te lopen, maar kan het al helemaal lastig zijn om de trap te gebruiken om naar boven en naar beneden te gaan.

Sommige mensen hebben zo veel moeite met het beklimmen van een trap, dat zij nooit meer op de bovenverdieping van hun woning komen. Om te voorkomen dat dit ook bij jou gebeurt, kun je een traplift aanschaffen. Een traplift helpt je zonder enige pijn of moeite om de trap te beklimmen, zowel van beneden naar boven als van boven naar beneden, zodat jij je kunt voortbewegen in je hele huis. Heb jij ook behoefte aan een traplift?

Lees op deze pagina dan meer over dit apparaat en bepaal of de traplift wellicht ook iets voor jou is.

 

 

Zo lees je op deze pagina:

 • wat is een traplift precies?
 • wat de voordelen zijn van een traplift
 • wanneer je een traplift kunt gebruiken
 • welke soorten trapliften er zijn.

Daarnaast lees je of een traplift mogelijk is in een koopwoning, een huurwoning of beide soorten woningen en krijg je tot slot meer informatie over het proces van het plaatsen van een traplift. Met de informatie op deze pagina heb je dan ook alle traplift informatie die je nodig hebt om te beslissen of traplift kopen iets voor jou is.

 

De traplift: een korte introductie met traplift informatie

Een traplift lijkt misschien heel geavanceerd en een ingewikkeld apparaat, maar in feite is een traplift niets meer of minder dan een stoel met motoraandrijving. Deze motoraandrijving zorgt ervoor dat de comfortabele stoel langs een rail voert, die bevestigd is aan de trap. Zet je de motoraandrijving van de stoel aan, dan gaat de stoel van de traplift dus langs de rail omhoog of naar beneden (afhankelijk van waar de stoel zich bevindt). Zo kun je met een traplift gemakkelijk de trap op en af, zelfs als je last hebt van een fysieke beperking en nauwelijks kunt lopen.

Trapliften beschikken altijd over diverse veiligheidsvoorzieningen en voldoen aan alle Europese veiligheidsnormen.

In plaats van zelf steeds de trap op en af te gaan met veel moeite en bovendien risico, kun je dus beter voor een traplift kiezen om gemakkelijk naar boven en naar beneden te gaan.

Een traplift is altijd geschikt voor één persoon. Het is dus niet de bedoeling dat je na traplift kopen met twee mensen tegelijk gebruik maakt van de traplift. Uiteraard kan dit wel om de beurt, maar de traplift kan geen twee personen dragen. Wat de traplift wel kan dragen, is bijvoorbeeld een wasmand, een tas met boodschappen of andere spullen die van beneden naar boven moeten of van boven naar beneden vervoerd moeten worden. Je kunt de traplift dus niet alleen gebruiken om zelf naar boven en naar beneden te gaan, maar ook om spullen te vervoeren.

 

De voordelen van traplift kopen

Het is niet voor niets dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een traplift in hun woning te plaatsen, want er zijn enkele voordelen verbonden aan traplift kopen. Het belangrijkste voordeel van het kopen van een traplift is het feit dat de bovenverdieping op deze manier altijd bereikbaar blijft. Sommige mensen moeten naar een verzorgingstehuis of naar een woning met één verdieping verhuizen omdat zij niet langer in staat zijn een trap te beklimmen, maar in feite is dit niet nodig. Kies je voor een traplift, dan kun je namelijk nog gewoon naar de eerste verdieping van je woning en is het absoluut niet nodig om jouw vertrouwde woonomgeving te verlaten voor een nieuwe woonomgeving.

Daarnaast heb je niet langer hulp nodig van een partner of familielid om de trap te bestijgen. Waar veel mensen die slecht ter been zijn leunen op de steun van een partner of familielid bij het bestijgen van de trap, is dit voor mensen met een traplift niet meer nodig. Hierdoor heb je niet alleen meer vrijheid (aangezien je niet meer hoeft te rekeken op steun van anderen, maar gewoon zelf naar boven kan), maar ontlast je bovendien jouw partner of familielid.installatie van een traplift

Tot slot weet je bij een traplift altijd zeker dat je veilig naar boven en veilig naar beneden kunt. Misschien lukt het je nog wel om de trap te beklimmen als je hier heel veel tijd en energie in steekt, maar is het wel veilig om jezelf op deze manier te verplaatsen? Als je eigenlijk niet meer goed kan lopen door bijvoorbeeld een fysieke beperking, is de kans groot dat je lelijk ten val komt als je toch besluit de trap te beklimmen. Kies je voor traplift kopen, dan loop je dit risico niet en kun je altijd veilig naar boven en naar beneden.

 

Wanneer heb ik een traplift nodig?

De mensen die doorgaans kiezen voor traplift kopen, hebben een fysieke beperking of zijn slecht ter been door ouderdom. Twijfel je of het aanschaffen van een traplift nodig is voor jou? Vraag jezelf dan niet alleen af of je nog gemakkelijk de trap kunt beklimmen, maar ook of je je nog veilig voelt als je de trap beklimt. Vind je het eigenlijk niet prettig meer om de trap te bestijgen, omdat je bang bent dat je ten val komt? Dan is het wellicht interessant om een traplift aan te schaffen, want niemand moet zich onveilig voelen in zijn of haar eigen woonomgeving.

 

Enkele situaties die aangeven dat jij klaar bent voor traplift kopen, zijn de volgende:

 1. Je kunt niet meer alleen de trap op, maar hebt altijd hulp nodig van je partner of een familielid.
 2. Je bent altijd bang dat je van de trap valt.
 3. Je doet er erg lang over om de trap te beklimmen en het beklimmen van de trap doet veel pijn en/of kost veel energie.
 4. Je komt bijna nooit meer op de eerste verdieping van je woning, omdat je de trap niet op durft of de trap niet wil beklimmen.
 5. Je moet verhuizen naar een verzorgingstehuis of naar een woning met één verdieping omdat je niet langer in staat bent om trap te lopen.

Bovenstaande situaties kunnen veroorzaakt worden door een fysieke beperking, maar ook door ouderdom.

Verschillende soorten trapliften

Als je kiest voor traplift kopen, heb je de keuze uit verschillende soorten trapliften.
De trapliften waar je uit kunt kiezen bij traplift kopen, zijn de volgende:

 1. Traplift smalle trap: een traplift smalle trap is een traplift die speciaal ontwikkeld is voor woningen met een smalle trap. Zo is het ontwerp en de manier van gebruik van deze traplift helemaal afgestemd op het feit dat de betreffende trap een smalle trap is, zodat de traplift goed functioneert in deze omgeving.
 2. Traplift draaitrap: een traplift draaitrap is een traplift die bevestigd wordt bij een trap met een draaiende vorm. Is jouw trap niet helemaal recht, maar zit hier een kleine of een grote bocht in? Ook dan kun je kiezen voor traplift kopen, want je hebt bij traplift kopen ook de keuze uit een traplift draaitrap.
 3. Traplift rechte trap: ook als je een rechte trap hebt, is het mogelijk om te kiezen voor traplift kopen. Het derde model traplift waar je uit kunt kiezen bij traplift kopen is namelijk de traplift rechte trap: een traplift die geplaatst wordt in woningen met een rechte trap zonder bochten.
 4. Traplift wenteltrap: tot slot is er de traplift wenteltrap. De traplift wenteltrap wordt geplaatst in woningen waar een wenteltrap aanwezig is, ofwel een trap met veel bochten. Ook als je deze trap in je woning hebt, kun je dus kiezen voor traplift kopen.

Door een professional in je woning uit te nodigen en jouw trap te laten bekijken, kan de professional jou adviseren welke traplift je nodig hebt in jouw woning. Dit kan dus een traplift smalle trap, een traplift draaitrap, een traplift rechte trap of een traplift wenteltrap zijn.

Traplift in koopwoning of traplift in huurwoning

Veel mensen denken dat je alleen kunt kiezen voor traplift kopen als je een koopwoning hebt, maar dit is absoluut niet het geval. Zo zijn er ook vele tientallen bedrijven die jou kunnen helpen met het installeren van een traplift als je een huurwoning hebt, zodat je een traplift in huurwoning krijgt. Je hoeft dus geen woningbezitter te zijn om te kiezen voor traplift kopen, maar kan bij het aanschaffen van een traplift ook kiezen voor een traplift in huurwoning. Wel is het plaatsen van een traplift in huurwoning wat meer werk, omdat je in dit geval natuurlijk ook toestemming nodig hebt van jouw verhuurder. Hij of zij is natuurlijk de eigenaar van het pand, dus voor het traplift kopen in een huurwoning heb je wel toestemming nodig van de verhuurder om een traplift in huurwoning te laten plaatsen.

Heb je een huurwoning en wil je een traplift plaatsen, dan is het dus zaak om eerst te overleggen met de verhuurder van het pand of dit mogelijk is. Je kunt in dit geval eventueel al om advies vragen van een trapliftadviseur, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf zo veel mogelijk informatie over een traplift installeren te verzamelen en met deze informatie naar jouw verhuurder te gaan. Eenmaal bij de verhuurder aangekomen, is het belangrijk dat je de verhuurder overtuigt tot traplift plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat de kosten niet voor de verhuurder zullen zijn, maar ook dat de geplaatste traplift weer gemakkelijk gedemonteerd kan worden. Heb je de verhuurder eenmaal overtuigd van traplift plaatsen, dan kun je daadwerkelijk aan de slag met traplift kopen en traplift plaatsen.

 

Traplift plaatsen: hoe werkt dat?

Heb je eenmaal hebt besloten dat je een traplift wil kopen, kan het proces van traplift kopen en traplift installeren echt beginnen. Hierbij worden diverse stappen gevolgd, zodat de traplift altijd goed geïnstalleerd wordt. De diverse stappen voor traplift plaatsen, zijn de volgende.

Stap 1: er komt een trapliftadviseur langs om te bekijken welke traplift je nodig hebt, maar ook om te kijken of jouw trap stevig genoeg is voor een traplift. In principe kan iedere trap een traplift houden, maar de trapliftadviseur komt toch altijd langs om de mogelijkheden van traplift installeren te bekijken. Overigens kan de traplift in 95 procent van de gevallen geplaatst worden, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat jouw trap niet geschikt is voor traplift installeren want deze kans is erg klein.

Stap 2: als er is bepaald welke traplift je nodig hebt en of jouw trap stevig genoeg is voor traplift plaatsen, kan het echte traplift installeren beginnen. Dit doet men door eerst de rails aan de trap te bevestigen, door eerst steunen op de trap te monteren met schroeven en hier de rails aan te bevestigen. Dit is een nauwkeurig werkje, waarbij er geen fouten gemaakt mogen worden. Je wil natuurlijk niet dat de rails los raakt van de trap, dus de trapliftadviseurs doen er alles aan om de steunen en schroeven op de juiste manier te bevestigen.

Stap 3: als de rails aan de trap bevestigd is, kan de stoel van de traplift geplaatst worden. Ook dit wordt gedaan door middel van stevige steunen en schroeven, zodat de traplift niet los kan raken.

Stap 4: als alle onderdelen bevestigd zijn, is de laatste stap het werkend krijgen van de traplift. Zo moet de motor in de traplift natuurlijk wel werken, omdat je anders niets aan de traplift hebt. De trapliftadviseurs die jouw traplift hebben geplaatst leggen eerst de elektriciteit voor de motor aan, om vervolgens alles te installeren en te testen. Het traplift plaatsen is pas klaar als de traplift helemaal werkend is en je deze meteen kan gebruiken.

Stap 5: de trapliftadviseurs zijn klaar met monteren, maar geven ook nog een gebruiksinstructie. Na deze gebruiksinstructie weet je precies hoe de traplift werkt en kun je jouw nieuwe lift in huis meteen gebruiken.

In totaal duurt traplift plaatsen voor een lift in huis ongeveer vier uur. Deze tijd besteden de monteurs niet alleen aan het traplift plaatsen, maar ook aan het geven van een handige gebruiksinstructie zodat je precies weet hoe de lift in huis werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*